Archeolodzy z południowo-wschodnich Chin znaleźli w tym miejscu ceramiczne garnki, które skrywają ślady dawnego spożycia piwa. W wykopaliskach znaleziono również dwa ludzkie szkielety, więc zespół uważa, że piwo zostało wyprodukowane ceremonialnie, prawdopodobnie na cześć zmarłych.
Miejsce pochówku, znane jako przyczółek, zajmuje około trzech czwartych kopca podstawy boiska piłkarskiego. Oprócz ludzkiego ciała archeolodzy odkryli szereg różnych otworów wypełnionych ceramiką. W tych słoikach naukowcy znaleźli starożytne surowce (skrobia, skamieniałe szczątki roślin, szczątki grzybów), które sugerują, że niektóre słoiki zawierały alkohol. Wyniki zespołu zostały opublikowane w PLOS One w zeszłym miesiącu.
W sumie ustawiono miski, 9 garnków i 1 garnek. Waza znaleziona na moście jest cienka i rozkloszowana u góry, nieco przypominająca stojącą na głowie złotą rybkę. Z przechowywania wina znany jest od późniejszych czasów historycznych. Archeolodzy przeanalizowali pozostałości drobnoustrojów wewnątrz butelki, aby ustalić, czy są przeznaczone do spożycia. 9000-letnie piwo, które kiedyś było przechowywane w butelce, to piwo ryżowe uwarzone z wykończeniem odpornym na pleśń.
Warzenie piwa jest zazwyczaj procesem dwuetapowym. Po pierwsze, enzymy rozkładają skrobię na cukry w procesie zwanym scukrzaniem. Drożdże następnie przekształcają te cukry w alkohol i dwutlenek węgla. To jest proces fermentacji. Obecność materiału roślinnego i mikrobiologicznego potrzebnego do obu procesów jest sposobem, w jaki naukowcy określają funkcję naczyń krwionośnych.
„Nasze wyniki pokazują, że naczynia ceramiczne są używane do przechowywania piwa w najszerszym tego słowa znaczeniu: napoje ze sfermentowanego ryżu (Oryza sp.), Płatki zwane Job Tears (z Coixlacrymajobi). Bulwa nieznanego pochodzenia – powiedział. Jiajing Wang, archeolog z Dartmouth College i główny autor badania, ogłosił w komunikacie prasowym. „Ale to stare piwo różniło się od dzisiejszego IPA. Zamiast tego mogło być lekko sfermentowanym słodkim napojem i mogło mieć mętny kolor.’
Intensywne użycie ryżu przez Hashito nie było znany dawnym mieszkańcem. Ten region południowych Chin wtedy był dopiero przyczółkiem ryżu. Był on jeszcze w początkowej fazie udomowienia, co prawdopodobnie skomplikowało fermentację napojów alkoholowych, jest to jeszcze bardziej imponujące.
Oprócz pozostałości roślinnych, analiza pozostałości wykazała również ślady pleśni, które działają jako starter do procesu fermentacji. Zespół badawczy niedawno poinformował, że podobna pleśń została znaleziona 8000 lat temu, co czyni ją najstarszym znanym miejscem wykorzystania pleśni w fermentacji. Zespół nie jest jednak pewien, czy produkcja była zamierzona.
„Nie wiemy, jak ludzie wytwarzali pleśń 9000 lat temu, ponieważ fermentacja prawdopodobnie zachodziła naturalnie”, wyjaśnia Wang. „Jeśli pozostał ci ryż, a ziarna są spleśniałe, możesz zauważyć, że z czasem ziarna stają się słodsze i bardziej alkoholowe. Ludzie mogą nie być zaznajomieni z biochemią związaną ze spleśniałymi ziarnami, ale prawdopodobnie zaobserwowali fermentację i stosowali ją metodą prób i błędów.
W oparciu o wysokiej jakości ceramikę i dużą ilość ryżu na ziemi zespół archeologiczny mógł zamienić piwo w dobre jedzenie, w przeciwieństwie do stosunkowo niewielkich ilości ryżu, które można znaleźć gdzie indziej. Zakres wieku. Myślę, że jest seks. Wybucha tylko przy szczególnie ważnych wydarzeniach.
Piwo Hashito nie jest najstarszym piwem, jakie kiedykolwiek znaleziono. Ślady piwa pojawiły się w wielu częściach Izraela i Turcji ponad 10 000 lat temu, ale sytuacja pokazuje znaczenie tych napojów alkoholowych w starożytnych wydarzeniach kulturalnych.